Hoe zorg je dat vloerverwarming je huis comfortabel verwarmt?

De laatste jaren upgraden steeds meer woningbezitters hun bestaande woning met vloerverwarming, omdat het comfort biedt en energiezuiniger is. Vaak bereiden ze hiermee ook de stap naar de warmtepomp voor. Vloerverwarming werkt anders dan de traditionele verwarming met radiatoren, dus is de vraag vaak: hoe zorg je dat vloerverwarming je huis comfortabel verwarmt?

Vloerverwarming voor comfortabele warmte

Ik hoor regelmatig van klanten dat ze vooral in het voor- en najaar moeite hebben om de juiste temperatuur in huis te krijgen. Door de wisselende buitentemperaturen, denkt de thermostaat óf dat er al voldoende warmte beschikbaar is, óf dat er extra verwarmd moet worden.

De vloerverwarming aanpassen aan de weersomstandigheden

Vloerverwarming geeft langzamer warmte af dan bijvoorbeeld radiatoren. Daardoor ben je misschien vaak te laat met het verwarmen. Dat is niet alleen vervelend omdat je huis niet comfortabel verwarmd is, je gaat waarschijnlijk ook veel van je verwarmingssysteem vragen. Ik geef je graag wat tips om de vloerverwarming goed te gebruiken in het voorjaar en het najaar.

 Vloerverwarming opstarten na de zomer

In de zomer heb je de vloerverwarming - als het even meezit - niet of nauwelijks nodig. Maar zodra de herfst voor de deur staat en de temperaturen dalen, is het fijn om een warm en comfortabel klimaat in huis te creëren. Controleer na de zomer of de verwarmingsinstallatie nog voldoende druk heeft. Dit doe je op de drukmeter of het display van de cv-ketel. De ideale waterdruk ligt tussen de 1,5 - 2 bar. Mocht deze druk te laag zijn, vul dan bij tot het gewenste niveau. Verder kun je ook checken of de cv-installatie geen storingen aangeeft.

Vervolgens kun je de kamerthermostaat rustig hoger zetten tot een halve graad onder de huidige temperatuur, het vlammetje van de ketel zal dan net nog niet zichtbaar zijn. Mijn advies is om bij het gebruik van vloerverwarming de thermostaat de eerste dagen niet meteen te hoog te zetten. Dit voorkomt namelijk zogenaamde 'overshoot', waarbij er te veel warmte ineens wordt gevraagd. Zet steeds na 2 dagen de thermostaat een halve graad hoger. Herhaal deze stappen totdat je een halve graad onder de eindtemperatuur komt. Op deze manier zul je ervaren dat jouw cv-systeem rustig aan opstart.

Vloerverwarming gebruiken in het voorjaar

Wanneer de koude winterperiode voorbij is en het voorjaar in zicht komt, is het aan te bevelen om de temperatuur van de verwarming niet ineens terug te zetten. Je kunt beter maximaal een halve graad per week verlagen totdat de temperatuur behaaglijk blijft. Op deze manier kan de vloerverwarming rustig afschakelen en waar nodig toch het gewenste comfort bieden.

Vloerverwarming in combinatie met radiatoren in 1 ruimte

Wanneer in dezelfde ruimte vloerverwarming en radiatoren aanwezig zijn, dan kun je in het voor- en najaar extra energie besparen door beide systemen op de goede manier in te regelen. Dit vereist wel enige ondersteuning en uitleg, waar ik je graag bij help.

Hulp nodig?

Ben je benieuwd wat jij in huis kunt doen om het comfortabel te verwarmen en hoe je dat op een duurzame manier doet? Ik geef graag een advies op maat! Stuur me een berichtje voor een vrijblijvende kennismaking!