Energie besparen: grote investeringen of kleine stappen?

Energie besparen: het is hot! Er zijn zo veel mogelijkheden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het gevaar is ook dat je allerlei grote investeringen doet, terwijl kleine stappen al veel resultaat bieden. Kortom: wat is nu wijsheid rondom energie besparen: grote investeringen of kleine stappen?

Energie besparen: grote investeringen of kleine stappen?

Voor mijn werk als energieadviseur kom ik zowel in woningen als bedrijfspanden. Daar zie ik de meest uiteenlopende situaties. Van ongeïsoleerde panden met enkel glas tot panden die volledig zijn gerenoveerd en verduurzaamd. En daar zit nog van alles tussenin. Denk aan vloer- of dakisolatie en nieuwe kozijnen met HR++ glas. Kortom: grote investeringen en kleine stappen. Uiteindelijk hangt het van jouw persoonlijke situatie af wat bij je past en welke maatregelen het meest besparend zijn. 

Volledige renovatie en optimale isolatie: kun je hier nog iets aan verbeteren?

Stel, je woning is recent gerenoveerd. Daarnaast is er ook geïsoleerd, zijn er zonnepanelen geplaatst, een warmte terugwin-installatie (WTW) en een full electric warmtepomp. Dan ben je klaar, zou je toch zeggen? In de praktijk blijkt dat deze grote investeringen zeker al goed rendement opleveren, maar dat er vaak nog een vervolgstap mist. Namelijk het goed inregelen van alle systemen én het handig gebruiken ervan. Door bijvoorbeeld te kiezen voor zone regeling voor de verwarming, bespaar je nog net iets meer. Je verwarmt dan namelijk alleen de ruimtes waar je ook daadwerkelijk verblijft. Door goed te kijken naar je leefgewoonten en daar het energieverbruik op aan te passen, heb je optimaal profijt van alle investeringen die je hebt gedaan. 

Kleine stappen zijn óók stappen

Nu zijn er verschillende redenen te bedenken waardoor grote investeringen niet mogelijk zijn. Weet dan dat er ook altijd kleine stappen mogelijk zijn. Iedere kleine stap die je zet om te verduurzamen, is er één. Denk aan de zone-regeling voor de verwarming die ik hierboven noemde. Daarmee creëer je niet alleen meer comfort in huis, je bespaart ook op de energiekosten, omdat je niet meer steeds het hele huis verwarmt. 

Wat past bij jou?

Ben je benieuwd welke stappen jij kunt zetten om te verduurzamen? Ik kom graag langs voor een verkennend gesprek. We ontdekken dan samen welke kleine stappen of juist grote investeringen voor jou de beste oplossing zijn. Stuur een bericht om een afspraak te maken.